Cofnij
ciastka z cukrem Muscovado, orzechami i białą czekoladą

CIASTKA Z CUKREM MUSCOVADO, ORZECHAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Zaraz po upieczeniu lekko kruche na zewnątrz i wilgotne w środku.
Przepis na ok 24 ciasteczka.

SKŁADNIKI
  

  • 130 g masła
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru Muscovado
  • 30 g jogurtu/kwaśnej śmietny (w temp. pokojowej)
  • 50 g cukru białego
  • 30 g kakao
  • 160 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku
  • ¼ łyżeczki sody
  • 80 g orzechów laskowych
  • 100 g czekolady białej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Orzechy z grubsza posiekać i odłożyć. Czekoladę białą pokroić na drobne kosteczki i odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
  • W garnuszku na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjęć z ognia, dodać cukry i wymieszać. Mieszać, aż większość cukru rozpuści się i masa będzie jednolita (zajmie to chwilę). Przelać masę do miski i odstawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
  • Do wystudzonego masła z cukrem wmieszać jogurt i jajko. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać szpatułką orzechy i białą czekoladę. Ciasto schować do lodówki na 1 godzinę.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia (powinny wyjść 2 blachy ciastek; ciasto przechowywać w lodówce do czasu nałożenia kolejnej porcji na blachę).
  • Na przygotowaną blachę wyłożyć równe porcje ciasta ( wielkości małego orzecha włoskiego) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml.
  • Ciasteczka piec ok. 9 minut, aż wierzch będzie lekko pomarszczony. Ciasteczka po wyjęciu zostawić kilka minut na blaszce, po tym czasie przenieść na kratkę do studzenia.