Cofnij
drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą

DROŻDZÓWKI Z SEREM, MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Wspaniałe drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą. Miękkie, puchate, pachnące i z kruszonką na wierzchu.
Przepis na 6 sporych drożdżówek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g masła (miękkiego)
  • 7 g suszonych drożdży
  • 180 ml mleka (letniego)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 30 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na masę serową

  • 200 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 1 żółtko (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady białej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • ok. 100 g malin (3-4 maliny ba bułkę)

Składniki na kruszonkę

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła (zimnego)
  • 25 g cukru pudru

Dodatkowo

  • jajko i łyżka mleka rozbełtana do posmarowania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
  • Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
  • Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6 równych części i uformować z nich równe kulki. Ułożyć je w odstępach na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotować kruszonkę, masę serową i rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

Przygotowanie kruszonki

  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder i dodać pokrojone w kostkę, zimne masło. Rozcierać palcami składniki do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.

Przygotowanie masy serowej

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma pozostać płynna.
  • W misce wymieszać ser z żółtkiem i ekstraktem waniliowym. Powoli, mieszając dość energicznie, wlewać ostudzoną czekoladę.

Przygotowanie bułeczek

  • Gdy bułeczki ponownie urosną, mocno docisnąć w każdą dno szklanki (można wcześniej oprószyć dno mąką). Wgłębienie powinno być dość głębokie.
  • W każde wgłębienie dać masę serową i powciskać maliny.
  • Boki ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać całe bułki kruszonką.
  • Drożdżówki piec ok. 25 minut, aż będą pięknie rumiane.