Cofnij
babka migdałowa z Amaretto (baz glutenu)

BABKA MIGDAŁOWA Z AMARWETTO (BEZ GLUTENU)

Joanna | chocololo.pl
Babka migdałowa jest pyszna, niesamowicie wilgotna i delikatna jednocześnie.
Przepis na keksówkę o wymiarach 20x10 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na babkę

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 90 g cukru drobnego
  • 100 g migdałów mielonych
  • 30 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml Amaretto (w temp. pokojowej)

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 40 ml śmietanki 36%
  • 20 ml Amaretto

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babki

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do suchej metalowej lub szklanej miski (będą później ubijane)
  • Mielone migdały wymieszać z proszkiem, przesianą mąką ryżową i kukurydzianą. Odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę (zajmie to kilka minut) i stopniowo, miksując na najmniejszych obrotach dodawać żółtka. Żółtka dodawać jedno po drugim, gdy poprzednie się wmiesza do masy.
  • Przed dodaniem mąk, ubić w osobnej misce białka prawie na sztywną pianę.
  • Wsypać mieszankę migdałów i wlać Amaretto. Delikatnie, szpatułką wymieszać całość. Na koniec ostrożnie wmieszać białka. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać. Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć babkę i zostawić do ostudzenia, gdy lekko ostygnie można ją przełożyć na kratkę do studzenia i zostawić aż całkiem się ostudzi.

Przygotowanie polewy

  • W niewielkim garnuszku wymieszać śmietankę i Amaretto, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Gdy polewa lekko przestygnie polać nią babkę.