Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do suchej metalowej lub szklanej miski (będą później ubijane)
Mielone migdały wymieszać z proszkiem, przesianą mąką ryżową i kukurydzianą. Odłożyć.
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę (zajmie to kilka minut) i stopniowo, miksując na najmniejszych obrotach dodawać żółtka. Żółtka dodawać jedno po drugim, gdy poprzednie się wmiesza do masy.
Przed dodaniem mąk, ubić w osobnej misce białka prawie na sztywną pianę.
Wsypać mieszankę migdałów i wlać Amaretto. Delikatnie, szpatułką wymieszać całość. Na koniec ostrożnie wmieszać białka. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać. Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć babkę i zostawić do ostudzenia, gdy lekko ostygnie można ją przełożyć na kratkę do studzenia i zostawić aż całkiem się ostudzi.