Cofnij
ciasto czekoladowe z kremem malinowym i galaretką

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM MALINOWYM I GALARETKĄ

Joanna | chocololo.pl
Miękkie ciasto czekoladowe z kremem budyniowym i malinową galaretką.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 100 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 160 g cukru drobnego
  • 50 ml mleka
  • 50 ml espresso
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 2 op. budyniu malinowego (40 g jedno opakowanie)
  • 70 g cukru pudru
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła (miękkiego)

Galaretka

  • 1 op. galaretki malinowej
  • 350 ml wrzątku

Składniki na polewę

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, 2 formy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i espresso. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto po równo wyłożyć do obu foremek, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie galaretki i budyniu

  • Wrzątek wlać do miski, mieszając wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
  • Formę (taką samą w jakiej pieczone było ciasto) wyłożyć folią spożywczą. Wlać do niej ostudzoną galaretkę i schować do lodówki na ok. 1-2 godziny aż dobrze stężeje.
  • 200 ml mleka wlać do miski i rozmieszać dokładnie z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko (300 ml) wlać do garnka i zagotować. Do gorącego mleka powoli wlewać mleko z budyniem, mieszając energicznie. Podgrzewać chwilę, mieszając, aż budyń będzie gęsty.
  • Budyń przykryć folią spożywczą (najlepiej kawałkiem rękawa do pieczenia) i zostawić do ostudzenia. Powinien mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie kremu i ciasta

  • Miękkie masło dać do miski i utrzeć z przesianym cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Zajmie o kilka minut. Następnie powoli, miksując na średnich obrotach, dodawać budyń. Łyżka po łyżce. Powinien powstać gęsty, lekko różowy krem.
  • Pierwszy blat ciasta ułożyć na talerzu, tacy lub zostawić w formie i wyłożyć na niego połowę kremu budyniowego.
  • Na krem wyłożyć galaretkę. Powoli wyciągnąć ją z formy, i taką przyklejoną do folii położyć wierzchem na krem. Oderwać folię i rozsmarować drugą część kremu. Położyć na krem drugi blat ciasta. Schłodzić całość w lodówce min. 4-5 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ochłodzenia i letnią, gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu. Schłodzić jeszcze godzinę.