Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i śmietanę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i zagnieść ciasto.
Ciasto uformować w kulę i spłaszczyć ją lekko, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
Po tym czasie przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki.
Z ciasta wykroić kółka o średnicy ok. 5,5cm (11-12 sztuk). Ułożyć je na przygotowanej blaszce. Z pozostałego ciasta formować po 2 wałeczki i zawinąć je wokół siebie (jakby skręcić), następnie ozdobić nimi wykrojone kółka ciasta. W środku mazurki nakłuć widelcem (jak tartę).
Przygotowane mazurki schłodzić min. 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
Piec mazurki przez 12 minut. Pierwsze 6 minut w 220 stopniach C, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec, aż będą złociste. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.