Cofnij
mini mazurki z kremem czekoladowym

MINI MAZURKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Joanna | chocololo.pl
Urocze mini mazurki z kremem czekoladowym i krówkowym nadzieniem w środku.
Przepis na ok. 12 sztuk.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 140 g mąki pszennej
  • 75 g masła (zimnego)
  • 25 g cukru pudru
  • 1 żółtko (zimne)
  • ½ łyżki śmietany kwaśnej 12-18% (zimnej)

Składnik na nadzienie

  • 100 g krówek
  • 40 ml śmietanki 36%
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 70 g masła (miękkiego)
  • 70 g cukru pudru
  • 40 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 5 g kakao

Dodatkowo

  • 12 jajeczek czekoladowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i śmietanę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i zagnieść ciasto.
  • Ciasto uformować w kulę i spłaszczyć ją lekko, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
  • Po tym czasie przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki.
  • Z ciasta wykroić kółka o średnicy ok. 5,5cm (11-12 sztuk). Ułożyć je na przygotowanej blaszce. Z pozostałego ciasta formować po 2 wałeczki i zawinąć je wokół siebie (jakby skręcić), następnie ozdobić nimi wykrojone kółka ciasta. W środku mazurki nakłuć widelcem (jak tartę).
  • Przygotowane mazurki schłodzić min. 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
  • Piec mazurki przez 12 minut. Pierwsze 6 minut w 220 stopniach C, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec, aż będą złociste. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.

Przygotowanie nadzienia

  • Krówki drobno pokruszyć i dać do garnuszka. Wlać śmietankę, dodać szczyptę soli i podgrzewać na małym ogniu , mieszając i rozcierając krówki (najlepiej drewnianą łyżką) żeby się rozpuściły.
  • Powstałym, gęstym sosem napełnić upieczone mazurki i schłodzić w lodówce przez 15 minut.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia, ma być w temperaturze pokojowej, ale wciąż płynna.
  • Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) przez minutę aż składniki się połączą, następnie przesiać do nich cukier puder i ubijać ok. 3-4 minuty aż całość będzie puszysta.
  • Powoli wlewać do kremu ostudzoną czekoladę i ubijać jeszcze 1 minutę. Przesiać do kremu kakao i ubijać jeszcze chwilę, do połączenia.
  • Kremem napełnić rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i ozdobić mazurki. na wierzch dać czekoladowe jajeczko.