Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
Śmietankę (100 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Podgrzać żelatynę aż zrobi się płynna i ciepła. Dodać ją do śmietanki i wymieszać. Do śmietanki z żelatyną dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać aż się rozpuści.
Jeśli śmietana bardzo się ochłodzi i czekolada nie będzie się topić, trzeba ją odrobinę podgrzać na małym ogniu, mieszając, aby czekolada się rozpuściła i uważając by nie podgrzała zbyt mocno.
Rozpuszczoną czekoladę zostawić do ostygnięcia, powinna pozostać jednak płynna.
Śmietankę (200 ml dobrze schłodzonej) ubić na puszystą, gęstą masę i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do czekolady. Mus wylać na lekko schłodzoną masę serową. I włożyć do lodówki. Sernik schłodzić min. 6 godzin, najlepiej przez noc.