Cofnij
sernik kajmakowy z musem czekoladowym

SERNIK KAJMAKOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM

Joanna | chocololo.pl
Bardzo delikatny, lekki i puszysty sernik kajmakowy z musem czekoladowym.
Przepis na tortownicę  średnicy 20 cm.
4.50 from 6 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 100 g herbatników
  • 50 g precelków
  • 60 g masła
  • 1 łyżka kakao

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 300 g masy kajmakowej (w temp. pokojowej)
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 3 łyżeczki żelatyny + 40 ml zimnej wody

Składniki na mus czekoladowy

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka żelatyny + 20 ml zimnej wody

Składniki na polewę

  • 60 ml śmietanki 36%
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Połamane herbatnik i precle umieścić w malakserze, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
  • Do herbatników dodać masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzać w garnuszku i odstawić do ostudzenia, powinna pozostać płynna.
  • W misce zmiksować (można zblendować) twaróg i masę kajmakową. Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną żelatynę.
  • W osobnej misce ubić śmietankę na puszystą, gęstą masę. Śmietankę delikatnie wmieszać do masy serowej przy pomocy szpatułki. Wyłożyć masę serową na przygotowany spód i wyrównać. Schłodzić godzinę.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Śmietankę (100 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Podgrzać żelatynę aż zrobi się płynna i ciepła. Dodać ją do śmietanki i wymieszać. Do śmietanki z żelatyną dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać aż się rozpuści.
  • Jeśli śmietana bardzo się ochłodzi i czekolada nie będzie się topić, trzeba ją odrobinę podgrzać na małym ogniu, mieszając, aby czekolada się rozpuściła i uważając by nie podgrzała zbyt mocno.
  • Rozpuszczoną czekoladę zostawić do ostygnięcia, powinna pozostać jednak płynna.
  • Śmietankę (200 ml dobrze schłodzonej) ubić na puszystą, gęstą masę i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do czekolady. Mus wylać na lekko schłodzoną masę serową. I włożyć do lodówki. Sernik schłodzić min. 6 godzin, najlepiej przez noc.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ochłodzenia i letnią polewą polać sernik. Wyrównać i schłodzić jeszcze godzinę.