Cofnij
ucierane ciasto czekoladowe z bananami

UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI

Joanna | chocololo.pl
Ucierane ciasto czekoladowe jest miękkie, wilgotne i posypane cukrowo-cynamonową posypką,która zapieka się podczas pieczenia.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła (miękkiego)
  • 1 duże jajko (w temp. pokojowej)
  • 50 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 70 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany dojrzałe (ok. 220 g po obraniu)

Posypka

  • 1 łyżka cukru brązowego
  • ½ łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W miseczce przygotować posypkę. Wymieszać cukier brązowy z cynamonem i odłożyć.
  • W większej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i również odłożyć. Banany obrać ze skórek, pokroić na grube plasterki (ok. 5-7mm) i odłożyć.
  • Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza dodać jogurt. Miksować krótko, do połączenia składników.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać całość szpatułką aż powstanie gęste ciasto. Dodać do niego banany (banany trochę się rozpadną; dlatego trzeba je pokroić w grubsze plasterki) i wymieszać.
  • Ciasto przenieść do formy i równomiernie rozsmarować. Posypać przygotowaną wcześniej cynamonową posypką. Włożyć do piekarnika i piec 35-40 minut, do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia. Można kroić jeszcze ciepłe, ale nie gorące.