Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W miseczce przygotować posypkę. Wymieszać cukier brązowy z cynamonem i odłożyć.
W większej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i również odłożyć. Banany obrać ze skórek, pokroić na grube plasterki (ok. 5-7mm) i odłożyć.
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza dodać jogurt. Miksować krótko, do połączenia składników.
Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać całość szpatułką aż powstanie gęste ciasto. Dodać do niego banany (banany trochę się rozpadną; dlatego trzeba je pokroić w grubsze plasterki) i wymieszać.
Ciasto przenieść do formy i równomiernie rozsmarować. Posypać przygotowaną wcześniej cynamonową posypką. Włożyć do piekarnika i piec 35-40 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia. Można kroić jeszcze ciepłe, ale nie gorące.