Cofnij
czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

CZEKOLADOWE BABECZKI Z KAJMAKIEM I KREMEM

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie i delikatne babeczki czekoladowe z kajmakiem i kremem ze śmietanki i mascarpone. Przepis na 12-14 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 80 ml oleju
  • 240 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Nadzienie

  • 12-14 łyżeczek masy kajmakowej

Polewa

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju

Składniki na krem

  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 10 g cukru pudru
  • jajeczka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • Mleko podgrzać aby było letnie i rozpuścić w nim kawę. Zostawić do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i sodą. Odłożyć.
  • Do miski wbić jajka, wsypać cukier, wlać olej i mleko. Wymieszać dokładnie. Przesiać suche składniki do mokrych składników i wymieszać krótko, tylko do połączenia.
  • Ciasto przelać (będzie dość płynne) do przygotowanych papilotek do ¾ wysokości. Piec ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Nadziewanie babeczek

  • Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu ze środka. Powinien postać wąski dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać, żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
  • Każdy wydrążony dołek wypełnić kajmakiem i przykryć pozostałym ciastem.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z olejem i wymieszać. Babeczki polać czekoladą (rozsmarować ją dokładnie na całym wierzchu babeczek) i schować je na chwilę do lodówki, aby polewa zastygła.

Przygotowanie kremu

  • W misce zmiksować krótko (dosłownie kilka sekund, do połączenia) mascarpone i przesiany cukier puder. Wlać śmietankę i miksować (mikser; końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu (1-2 minuty).
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjna tylką i ozdobić babeczki.