Cofnij
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

BANANOWA BABKA CZEKOLADOWA Z NADZIENIEM

Joanna | chocololo.pl
Pyszna, czekoladowa babka bananowa ze słodkim kajmakowo-orzechowym nadzieniem.
Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok.2 l.

SKŁADNIKI
  

  • 3 dojrzałe banany (ok. 300g po obraniu)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 130 ml oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 110 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na nadzienie

  • 150 g kajmaku
  • 100 g masła orzechowego

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Masę kajmakową wymieszać z masłem orzechowym i odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • W osobnej misce rozgnieść banany na papkę, dodać jogurt, jajka, olej rzepakowy, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie.
  • Do masy przesiać suche składniki wymieszać, ale nie długo, tylko do połączenia.
  • Część ciasta wyłożyć do formy i wyrównać. Na ciasto wyłożyć nadzienie, na środku, żeby nie dotykało formy (jak na zdjęciu) i przykryć resztą ciasta. Wyrównać.
  • Babkę piec ok. 55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić by przestygła. Jeszcze lekko ciepłą wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kostki czekoladę z olejem. Wymieszać i odłożyć do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Polać babkę czekoladą.