Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
Masło roztopić w niewielkim garnuszku i odstawić do ostudzenia.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Odłożyć.
W większej misce wymieszać razem tarte jabłko, jajko, śmietanę, ostudzone masło, cukier i cukier waniliowy.
Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać krótko, do połączenia składników.
Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia.
Czekoladę białą połamać i rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.