Cofnij
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

PIECZONE OPONKI Z JABŁKIEM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie, wilgotne i aromatyczne oponki z jabłkiem i białą czekoladą. Pieczone w piekarniku.
Przepis na ok. 10-12 małych oponek.

SKŁADNIKI
  

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g jabłek startych na grubych oczkach
  • 125 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 50 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 55 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Polewa

  • 120 g czekolady białej
  • odrobina posiekanych orzechów włoskich do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
  • Masło roztopić w niewielkim garnuszku i odstawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Odłożyć.
  • W większej misce wymieszać razem tarte jabłko, jajko, śmietanę, ostudzone masło, cukier i cukier waniliowy.
  • Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać krótko, do połączenia składników.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
  • Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia.
  • Czekoladę białą połamać i rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
Słowo kluczowe biała czekolada, cynamon, jabłka