Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką.
Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki.
Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 1 godzinę w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
Piec 15 minut w temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zdjąć kulki. Piec do zrumienienia spodu, ok 10-15 min. Wyjąć i ostudzić.