Go Back
Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką

CZEKOLADOWE CIASTO MICHAŁEK Z PORZECZKĄ

Joanna | chocololo.pl
Obłędnie czekoladowe ciasto Michałek z gęstym kremem czekoladowym i czarną porzeczką.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 90 g masła
  • 120 g czekoladowy gorzkiej
  • 90 g cukru brązowego
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 40 g mleka w proszku
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 g orzechów ziemnych (niesolonych)

Dodatkowo

  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • kakao do posypania ciasta
  • cukierki do ozdoby (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia. Czekoladę posiekać i wsypać do masła, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski i odłożyć.
  • Żółtka utrzeć z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na jasną i puszystą masę. Odłożyć na chwilę.
  • W tym czasie ubić biała ze szczyptą soli na gęstą pianę (pamiętając żeby miska była czysta i sucha, tak samo końcówki miksera). Odłożyć.
  • Do utartych żółtek powoli wlewać ostudzoną czekoladę, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować.
  • Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do masy białka.
  • Ciasto wylać do formy i wyrównać. Piec 20-22 minuty, wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę wlać do garnuszka, przesiać do niej mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Podgrzać ją na małym ogniu prawie do wrzenia.
  • Dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do powstania gładkiej masy. Zdjąć z ognia i gdy ostygnie schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin.
  • Orzeszki drobno posiekać, podprażyć na złoty (delikatnie) kolor i przełożyć do miski. Zostawić do ostudzenia.
  • Do miski przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować 1-2 minuty (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza.
  • Dodać orzeszki i wmieszać je szpatułką.

Przygotowanie ciasta

  • Na cieście rozsmarować cienko dżem. Na dżem równomiernie wyłożyć gęsty krem i delikatnie rozsmarować.
  • Ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce, następnie posypać kakao i pokroić na kawałki. Można je udekorować pokrojonymi cukierkami.