Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i wysypać wiórkami kokosowymi.
Do miseczki wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę. Masło roztopić w garnuszku i zdjąć z ognia. Odstawić na chwilę (minutę) i zalać nim czekoladę, wymieszać delikatnie i odłożyć do ostudzenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać mielone wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
Na dnie przygotowanej formy ułożyć plastry ananasa. Jeden krążek na środku, pozostałe przekroić na pół i ułożyć wokół.
W misce ubić przez minutę (mikser;końcówki do ubijania) jajka z cukrem, aż się spienią. Powoli, miksując na najmniejszych obrotach wlewać wystudzoną czekoladę z masłem.
Do masy dodać skórkę cytrynową, mieszankę mąki i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać wiórki i delikatnie je wmieszać.
Ciasto wylać równomiernie na ananasa i wyrównać. Piec ok. 30 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika upieczone ciasto. Zostawić je w formie na 3-4 minuty. Po tym czasie przyłożyć do formy talerz i odwrócić ciasto dnem (ananasami) do góry. Można kroić jeszcze lekko ciepłe.