Cofnij
kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

KOKOSOWE CIASTO Z ANANASEM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Pyszne ciasto z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i plastrami ananasa.
Przepis na tortownicę/formę o średnicy 23 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 5-6 plastrów ananasa z puszki
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g masła
  • 60 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g mielonych wiórków kokosowych
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny

Dodatkowo

  • masło i wiórki kokosowe do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i wysypać wiórkami kokosowymi.
  • Do miseczki wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę. Masło roztopić w garnuszku i zdjąć z ognia. Odstawić na chwilę (minutę) i zalać nim czekoladę, wymieszać delikatnie i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać mielone wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
  • Na dnie przygotowanej formy ułożyć plastry ananasa. Jeden krążek na środku, pozostałe przekroić na pół i ułożyć wokół.
  • W misce ubić przez minutę (mikser;końcówki do ubijania) jajka z cukrem, aż się spienią. Powoli, miksując na najmniejszych obrotach wlewać wystudzoną czekoladę z masłem.
  • Do masy dodać skórkę cytrynową, mieszankę mąki i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać wiórki i delikatnie je wmieszać.
  • Ciasto wylać równomiernie na ananasa i wyrównać. Piec ok. 30 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika upieczone ciasto. Zostawić je w formie na 3-4 minuty. Po tym czasie przyłożyć do formy talerz i odwrócić ciasto dnem (ananasami) do góry. Można kroić jeszcze lekko ciepłe.