Cofnij
ciasteczka brownie z krówkami

CIASTECZKA BROWNIE Z KRÓWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Obłędnie czekoladowe ciasteczka brownie z krówkami. Słodyczowa bomba, ale jaka pyszna.
Przepis na ok. 12 niewielkich ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 50 g cukru
  • 30 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g krówek kruchych (pokrojonych w kosteczki)
  • 50 g czekolady mlecznej (posiekanej)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło i połamaną gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Przesiać do miseczki mąkę, kakao i proszek do pieczenia, odstawić.
  • W dużej misce ubić mikserem jajko z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Powoli, miksując na najmniejszych obrotach, wlewać ostudzoną czekoladę z masłem.
  • Do masy przesiać mieszankę mąki i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać posiekaną czekoladę i krówki (można zostawić odrobinę na wierzch), delikatnie wmieszać składniki.
  • Na przygotowaną blachę wykładać ciasto w odstępach. Można łyżeczką. Na wierzchu delikatnie powciskać krówki (opcjonalnie).
  • Ciasteczka brownie piec 9-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce, po kilku minutach stwardnieją i będzie można je przenieść na kratkę do całkowitego ostudzenia.