Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło i połamaną gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Przesiać do miseczki mąkę, kakao i proszek do pieczenia, odstawić.
W dużej misce ubić mikserem jajko z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Powoli, miksując na najmniejszych obrotach, wlewać ostudzoną czekoladę z masłem.
Do masy przesiać mieszankę mąki i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać posiekaną czekoladę i krówki (można zostawić odrobinę na wierzch), delikatnie wmieszać składniki.
Na przygotowaną blachę wykładać ciasto w odstępach. Można łyżeczką. Na wierzchu delikatnie powciskać krówki (opcjonalnie).
Ciasteczka brownie piec 9-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce, po kilku minutach stwardnieją i będzie można je przenieść na kratkę do całkowitego ostudzenia.