Mleko w proszku przesiać do miseczki. Do garnuszka wlać śmietankę, ponownie przesiać (do śmietanki) mleko w proszku i dokładnie, energicznie wymieszać. Podgrzewać całość na małym ogniu ciągle mieszając.
Gdy śmietanka będzie gorąca i prawie wrząca, zdjąć ją z ognia, dodać do niej połamaną biała czekoladę i mieszać delikatnie do roztopienia czekolady.
Orzechy posiekać i dodać do masy, wymieszać dokładnie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masa powinna stać się plastyczna i błyszcząca.
Przygotować tacę/duży talerz i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Z masy formować kuleczki i odkładać na tacę. Jeśli masa będzie zbyt luźna do formowania, trzeba ją włożyć na 5 minut do lodówki.
Przygotowane kuleczki włożyć do lodówki i schłodzić przez 1-1½ godziny, aż będą twardsze.
Czekoladę mleczną i gorzką połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać schłodzone kuleczki w czekoladzie i odkładać z powrotem na tacę. Schłodzić trufle w lodówce jeszcze 15 minut. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.