Cofnij
trufle mleczno-orzechowe

TRUFLE MLECZNO-ORZECHOWE

Joanna | chocololo.pl
Pod warstwą czekolady kryje się pyszne i słodkie nadzienie z orzechami laskowymi.
Przepis na ok. 16 trufli.

SKŁADNIKI
  

Składniki na nadzienie

  • 150 g czekolady białej
  • 50 g mleka w proszku
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 50 g orzechów laskowych (podpieczonych, bez skórek)

Do polania trufli

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Mleko w proszku przesiać do miseczki. Do garnuszka wlać śmietankę, ponownie przesiać (do śmietanki) mleko w proszku i dokładnie, energicznie wymieszać. Podgrzewać całość na małym ogniu ciągle mieszając.
  • Gdy śmietanka będzie gorąca i prawie wrząca, zdjąć ją z ognia, dodać do niej połamaną biała czekoladę i mieszać delikatnie do roztopienia czekolady.
  • Orzechy posiekać i dodać do masy, wymieszać dokładnie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masa powinna stać się plastyczna i błyszcząca.
  • Przygotować tacę/duży talerz i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Z masy formować kuleczki i odkładać na tacę. Jeśli masa będzie zbyt luźna do formowania, trzeba ją włożyć na 5 minut do lodówki.
  • Przygotowane kuleczki włożyć do lodówki i schłodzić przez 1-1½ godziny, aż będą twardsze.
  • Czekoladę mleczną i gorzką połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać schłodzone kuleczki w czekoladzie i odkładać z powrotem na tacę. Schłodzić trufle w lodówce jeszcze 15 minut. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.