Przygotowanie spodu. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić (niczym nie smarować).
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, ekstrakt i pokrojone w kostkę zimne masło. Dokładanie rozgnieść składniki palcami do powstania sypkiej kruszonki (można to zrobić w malakserze).
Wysypać kruszonkę na spód tortownicy w dobrze uklepać, aby spód był zbity. Schłodzić go w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C, piec spód 15-20 minut, aż zacznie się rumienić. Wyjąć i odłożyć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Przygotowanie masy serowej. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.
W misce zmiksować (można blenderem) twaróg, śmietankę i cukier waniliowy. Dodać jajka i krótko zmiksować, następnie miksując na najmniejszych obrotach, wlewać powoli roztopioną czekoladę.
Masę serową wyłożyć na spód (może być jeszcze ciepły) wyrównać.
Zagotować czajnik wody. Wrzątek wlać do prostokątnej formy do pieczenia* (do połowy wysokości). Formę ustawić na najniższej półce piekarnika.
Na środkowej półce (najlepiej kratce) ustawić formę z sernikiem. Piec 60 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik na 30 minut. Wyjąć i po ostygnięciu schłodzić w lodówce przez min. 6 godzin.
Przygotowanie polewy. Do niewielkiego garnuszka wlać śmietankę i podgrzać prawie do wrzenia, wyłączyć ogień, dodać połamaną czekoladę i wymieszać delikatnie do rozpuszczenia. Odłożyć na chwilę do przestudzenia.
Czekoladą polać sernik i schłodzić jeszcze 30-60 minut.