Cofnij
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

MUFFINKI CZEKOLADOWO-BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, proste do przygotowania czekoladowo-bananowe muffinki z masłem orzechowym.
Przepis na 12 sztuk.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

  • 2 banany dojrzałe (ok. 280 g po obraniu)
  • 2 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 120 g cukru brązowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 100 g czekolady gorzkiej (posiekanej lub czekoladowych groszków)
  • 12 łyżeczek masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
  • Do dużej miski włożyć obrane ze skórki banany i rozgnieść je widelcem na papkę. Wbić do nich jajka, dodać jogurt i olej, wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
  • Przesiać mieszankę mąki i kakao do mokrych składników. Wymieszać i pod koniec wmieszać delikatnie szpatułką posiekaną czekoladę.
  • Ciasto nałożyć równo do papilotek i na wierzch każdej dać po łyżeczce masła orzechowego. Delikatnie zamieszać wykałaczką tworząc zawijasy.
  • Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyłożyć muffinki na kratkę do całkowitego ostygnięcia.