Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
Do dużej miski włożyć obrane ze skórki banany i rozgnieść je widelcem na papkę. Wbić do nich jajka, dodać jogurt i olej, wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
Przesiać mieszankę mąki i kakao do mokrych składników. Wymieszać i pod koniec wmieszać delikatnie szpatułką posiekaną czekoladę.
Ciasto nałożyć równo do papilotek i na wierzch każdej dać po łyżeczce masła orzechowego. Delikatnie zamieszać wykałaczką tworząc zawijasy.
Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyłożyć muffinki na kratkę do całkowitego ostygnięcia.