Cofnij
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

TORT CZEKOLADOWO- ŚMIETANKOWY Z WIŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Ten tort jest absolutnie przepyszny, przypomina tort szwarcwaldzki z małymi modyfikacjami.
Przepis na tortownicę 18 cm.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na biszkopt kakaowy

  • 4 jajka duże, rozmiar L (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru drobnego
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 30 g masła

Składniki na krem do tortu

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 40 g cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Składniki na frużelinę wiśniową

  • 200 g wiśni mrożonych
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Składniki na polewę czekoladową

  • 60 ml śmietanki 36%
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

Składniki na krem do ozdoby

  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 30 g mascarpone (dobrze schłodzonej)
  • 10 g cukru pudru

Dodatkowo

  • szklanki wiśniówki (do nasączenia)
  • wiórki czekoladowe (do ozdoby)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smarować niczym.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i przesiać do miski, odłożyć.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, łyżeczka po łyżeczce wlewać ostudzone masło. Skończyć niezwłocznie, gdy tylko składniki się połączą.
  • Do masy w trzech turach przesiać i wmieszać delikatnie rózgą mąkę z kakao. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok. 45-50 minut (do suchego patyczka)
  • Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Nożem oddzielić wystudzony biszkopt od tortownicy, wyjąć i odwrócić. Odkleić papier od spodu, następnie przekroić biszkopt na 3 równe blaty.

Przygotowanie frużeliny

  • Wiśnie włożyć do garnuszka, wsypać cukier i dusić aż puszczą sok.
  • 2-3 łyżki soku odlać do miseczki i rozmieszać w nich skrobię ziemniaczaną.
  • Wiśnie gotować kilka minut aż będą miękkie. Następnie wlać rozmieszaną skrobię i gotować na małym ogniu jeszcze chwilę do zgęstnienia. Odłożyć do wystudzenia. Kilka wisienek wybrać do dekoracji i odłożyć w osobnej miseczce.

Przygotowanie kremu i złożenie tortu

  • Przygotować krem. W dużej misce zmiksować przez chwilę (kilka sekund, tylko do połączenia) cukier puder, ziarenka wanilii i mascarpone. Dodać śmietankę i ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu.
  • Pierwszy blat położyć na paterze/podkładzie i nasączyć go wiśniówką. Przy brzegu biszkoptu wyłożyć krem, tak aby powstała kremowa obręcz z miejscem na wiśnie. Do środka dać część wiśni. Przykryć je kremem i wyrównać.
  • Na krem położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć. Znów przy krawędzi wyłożyć krem i wypełnić powstałe miejsce wiśniami. Przykryć wiśnie kremem, wyrównać i położyć trzeci blat. Nasączyć go wiśniówką.
  • Resztą kremu otynkować tort. Wyrównać brzegi i wierzch szpatułką. Całość schłodzić minimum 6 godzin, najlepiej przez noc w lodówce.

Przygotowanie polewy i dekoracji

  • Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kostki. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Dodać czekoladę i po chwili wymieszać, aby powstała gładka polewa. Odstawić ją do ostudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Tort wyjąć z lodówki, boki udekorować wiórkami czekolady. Wierzch tortu polać grubą warstwą czekolady i delikatnie wyrównać. Schłodzić ok. 20 minut. Gdy polewa zastygnie, przygotować krem do dekoracji.
  • Przygotowanie kremu. W misce zmiksować krótko mascarpone i cukier puder, wlać śmietankę i ubijać do powstania gęstego, puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić tort. Na koniec na kremie ułożyć odłożone wcześniej wiśnie.