Cofnij
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

CZEKOLADOWE BABECZKI CAPPUCCINO (BEZ MĄKI)

Joanna | chocololo.pl
Intensywnie czekoladowe babeczki, które przygotowane są bez dodatku mąki. Z sosem kawowym i kremem śmietankowym z mascarpone.
Przepis na 10-11 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 90 g masła
  • 120 g czekolady gorzkiej
  • 90 g cukru brązowego
  • szczypta soli

Składniki na polewę kawową

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 75 g czekolady białej
  • łyżeczki kawy instant (3 gramy)

Składniki na krem

  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 40 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 7 g cukru pudru

Dodatkowo

  • kakao do oprószenia

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia. Czekoladę posiekać i wsypać do masła, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski i odłożyć.
  • Żółtka utrzeć z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na jasną i puszystą masę. Odłożyć na chwilę.
  • W tym czasie ubić biała ze szczyptą soli na gęstą pianę (pamiętając żeby miska była czysta i sucha, tak samo końcówki miksera). Odłożyć.
  • Do utartych żółtek powoli wlewać ostudzoną czekoladę, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować.
  • Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do masy białka.
  • Papilotki wypełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec 18-20 minut. Wyjąć i zostawić w formie do ostudzenia. Babeczki opadną.

Przygotowanie polewy i kremu

  • Śmietankę wlać do garnuszka, wsypać kawę i podgrzać prawie do wrzenia, mieszając aby kawa dobrze się rozpuściła. Zdjąć gorącą śmietankę z ognia i dodać połamaną na kostki białą czekoladę, wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odłożyć go do ostudzenia (ma pozostać płynny i lekko zgęstnieć).
  • Babeczki wyjąć z formy i położyć na talerzu. Przy pomocy małego kieliszka lub głębszej łyżki lekko dociskać ich wierzch, by powstało wgłębienie na sos kawowy.
  • Sos kawowy wlać we wgłębienia babeczek i schłodzić je ok. 20-30 minut w lodówce.
  • Po tym czasie ubić (mikser; końcówki do ubijania) w misce mascarpone, śmietankę i cukier puder na puszysty, gęsty krem.
  • Krem nakładać łyżką na babeczki, na końcu posypać je odrobiną kakao.