Cofnij
gofry czekoladowe

GOFRY CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Gofry czekoladowe, chrupiące i pełne dodatków, to wprost idealne śniadanie.
Przepis na ok. 10-12 prostokątnych gofrów.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 2 jajka
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 375 ml mleka (1,5 szklanki)
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub olej do posmarowania gofrownicy

PRZYGOTOWANIE
 

  • W małym garnuszku roztopić masło i odstawić do wystudzenia.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odstawić.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski (później będą ubijane).
  • Żółtka dać do osobnej miski, wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać chwilę trzepaczką, aż masa lekko się utrze (niecałą minutę). Wlać mleko i wystudzone masło, wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki, kakao, proszku i sody. Wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut. W tym czasie dobrze rozgrzać gofrownicę.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać z ciastem.
  • Ciasto nakładać na rozgrzaną, wysmarowaną tłuszczem gofrownicę. Ilość nakładanego ciasta i czas pieczenia dostosować do swojej gofrownicy. Ja piekłam 8-9 minut.
  • Upieczone gofry wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia. Po chwili staną się chrupiące i idealne do zjedzenia.