Cofnij
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami

CIASTO CZEKOLADOWE Z NUTELLĄ I PIANKAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, mięciutkie ciasto czekoladowe, krem z dodatkiem popularnego kremu orzechowo-czekoladowego i mini pianki marshmallow.
Przepis na formę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu25×21).

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 100 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 ml mleka
  • 50 ml espresso
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 160 g cukru
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone (zimnego)
  • 250 g nutelli
  • 120 ml śmietanki 36% (zimnej)
  • 15 g kakao

Dodatkowo

  • pianki marshmallow

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i espresso. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wylać do formy, wyrównać i piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie kremu

  • Do miski włożyć serek mascarpone i nutellę, wymieszać dokładnie i delikatnie szpatułką (nie mikserem).
  • Do miski przesiać kakao, wlać śmietankę. Ubić całość mikserem (końcówki do ubijania) przez chwilę do uzyskania gęstego, lekko puszystego kremu.
  • Ubity krem wmieszać delikatnie szpatułką do mascarpone z nutellą.
  • Krem rozsmarować równomiernie na cieście. Posypać wierzch piankami i schłodzić ciasto minimum 2 godziny w lodówce.