Cofnij
pierniczki czekoladowe

PIERNICZKI CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Jeśli chcecie upiec pierniczki prawie w ostatniej chwili, które od razu po upieczeniu będą miękkie i puszyste, wybierzcie przepis na pierniczki czekoladowe.
Przepis na ok. 60 pierniczków.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g miodu
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z dużej pomarańczy

PRZYGOTOWANIE
 

  • W rondelku podgrzać razem masło, olej, miód, sok z pomarańczy, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzewać aż składniki połączą się i całość będzie gorąca. Zdjąć rondel z ognia, dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić całość do ostudzenia.
  • Gdy masa ostygnie dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i sodę. Odłożyć.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem (mikser;końcówki do ubijania) na jasną, puszystą masę. Zajmie to 4-5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać ostudzoną masę z garnuszka. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • Przesiać mieszankę mąki, kakao i sody do masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Miskę zabezpieczyć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 10 godzin, najlepiej przez noc.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • Z ciasta powinny wyjść 3 blachy pierniczków. ⅓ ciasta oderwać, lekko zagnieść i rozwałkować na grubość 5mm na stolnicy podsypanej mąką.
  • Z ciasta wykroić pierniczki i układać je na blaszce (na wyposażeniu piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pierniczki piec ok. 8-9 minut, po wyjęciu zostawić je na blaszce i po 5 minutach przenieść na kratkę do studzenia.
  • Upiec w ten sposób pozostałe ciasto. Wystudzone pierniczki posmarować lukrem lub zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia.