Cofnij
kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

KANDYZOWANE POMARAŃCZE W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Idealna świąteczna i słodka przekąska, czyli kandyzowane pomarańcze w czekoladzie.

SKŁADNIKI
  

  • 1 pomarańcza
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • 2 goździki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60-70 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem, następnie pokroić na plasterki o grubości ok. 5 mm.
  • W rondlu zagotować wodę z cukrem i goździkami, wymieszać aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać sok z cytryny i plasterki pomarańczy.
  • Gotować plasterki na małym ogniu, przewracając je co 10-15 minut na drugą stronę. Gotować przez ok. godzinę, aż staną się przezroczyste.
  • Gdy plastry będą gotowe, przełożyć je na kratkę do studzenia i zostawić na 24 godziny, aby przeschły.
  • Po tym czasie plastry można przekroić na pół. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej pomarańcze i odkładać na talerz/tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pomarańcze schować do lodówki.