Mąkę wymieszać z kakao i cynamonem, odłożyć.
W misce utrzeć (mikser; końcówki do ubijania) masło z cukrem pudrem.
Dodawać kolejno po żółtku, ciągle miksując. Następnie dodać skórkę z pomarańczy.
Miksując na najmniejszych obrotach dodać mąkę z kakao i cynamonem. Miksować do połączenia się składników. Ciasto powinno być jednolite, lekko puszyste. Wmieszać do niego żurawinę.
Ciasto będzie delikatne i miękkie. Bardzo ostrożnie przenieść je na wcześniej przygotowany kawałek folii spożywczej formując z niego wałeczek (średnica 5-6 cm). Uformowany wałeczek zawinąć w folię i schować do lodówki na min. 3 godziny, najlepiej na noc.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzony wałeczek pokroić ostrym nożem na plasterki o grubość 0,7-1 cm. Ułożyć je na blaszce w odstępach (ciastka trochę urosną; podzielić pieczenie na 2 tury). Pozostałe plasterki zostawić na drugą turę pieczenia i schować do lodówki.
Ciastka piec 15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce na 5 minut. Po tym czasie przenieść je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej ciasteczka do połowy. Nadmiar czekolady ze spodu ciastek zebrać nożem. Układać ciastka spodem z mniejszą ilością czekolady na tacy/talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Posypać orzechami i zostawić do zastygnięcia czekolady.