Cofnij
sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

SERNIK Z PIERNICZKAMI I MUSEM CZEKOLADOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pomarańczowy sernik na czekoladowo-piernikowym spodzie, z powidłami, pierniczkami i gęstym musem czekoladowym.
Przepis na tortownicę 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 20 g kakao
  • 60 g masła (zimnego)
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady białej
  • 30 g cukru pudru
  • skórka otarta z dużej pomarańczy

Składniki na mus czekoladowy

  • 330 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 10 g kakao
  • 15 g cukru pudru

Dodatkowo

  • kilka pierniczków
  • 4 łyżki powideł śliwkowych

Do dekoracji

  • 1 łyżka kakao
  • kilka pierniczków

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie sernika

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, przyprawę i cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieść składniki, aż powstanie lepka kruszonka.
  • Kruszonkę wysypać na dno tortownicy, dokładnie wylepić spód. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut.
  • W tym czasie przygotować masę serową. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, skórkę pomarańczową, jajka, cukier puder i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Z piekarnika wyjąć spód i na gorący wylać masę serową.
  • Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni C.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Na serniku rozsmarować powidła śliwkowe, ułożyć pierniczki.
  • Czekolady połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.
  • Śmietanę wlać do miski, przesiać do niej cukier puder i kakao. Ubić na gęsty, puszysty krem. Sporą łyżkę ubitej śmietany wmieszać energicznie do czekolady, następnie wmieszać tak samo kolejna łyżkę.
  • Rozmieszaną czekoladę dać do reszty śmietany z kakao i delikatnie, ale dość szybko wmieszać ją do masy szpatułką. Mus czekoladowy wyłożyć równomiernie na pierniczki. Rozsmarować.
  • Sernik schłodzić w lodówce przez min 6 godzin, najlepiej przez noc. Następnie posypać kakao i ozdobić pierniczkami.