Cofnij
czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

CZEKOLADOWE CIASTO PIERNIKOWE Z POWIDŁAMI

Joanna | chocololo.pl
Smakuje jak mięciutki, wilgotny piernik, przełożony gęstymi powidłami śliwkowymi.
Przepis na formę 35x25cm (wymiary spodu 32x22).

SKŁADNIKI
  

  • 150 g masła
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 ml mleka
  • 210 g mąki pszennej
  • 45 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej

Polewa

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 30 g masła (w temp. pokojowej)

Dodatkowo

  • mały słoiczek powideł śliwkowych
  • garść posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem: mleko, masło i przyprawę piernikową. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, przyprawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
  • Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe części. Nie jak blaty tortu, tylko po prostu przekroić ciasto na pół.
  • Przygotować folię spożywczą i rozwinąć ją na blacie. Jedną połowę ciasta położyć na folii i posmarować ciasto dokładnie powidłami, przykryć drugą połową ciasta.
  • Tak przygotowane ciasto zawinąć dokładnie w folię spożywczą, położyć na nim cięższą książkę i odłożyć na noc.
  • Przygotować polewę. Do metalowej miski dać połamaną na kostki czekoladę i masło. Podgrzewać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia.
  • Ciasto odwinąć z folii i położyć na talerzu/kratce do polewania itp. posmarować ciasto polewą i posypać posiekanymi orzechami.
  • Zostawić do zastygnięcia polewy.