Cofnij
budyń czekoladowy

BUDYŃ CZEKOLADOWY

Joanna | chocololo.pl
Aksamitny i głęboko czekoladowy domowy budyń .
Przepis na 4 małe porcje.

SKŁADNIKI
  

  • 500 ml mleka
  • 25 g cukru
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 żółtka
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 15 g masła
  • 10 g kakao

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wlać 250 ml mleka, wsypać skrobię ziemniaczaną i żółtka. Dokładnie wymieszać i odłożyć.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Do garnuszka wlać drugą część mleka (250ml), doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wsypać cukier, cukier waniliowy, kakao i masło. Wymieszać aż masło się rozpuści i powstanie jednolity płyn. Postawić garnuszek na małym ogniu, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Mleko z żółtkami i skrobią wymieszać jeszcze raz i powoli wlewać do czekoladowej części. Cały czas energicznie mieszać. Gaz ustawić na średni i podgrzewać całość, ciągle mieszając aż zgęstnieje i budyń będzie aksamitny.
  • Gotowy budyń od razu przelać do pucharków.