Cofnij
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

DYNIOWE OPONKI Z CZEKOLADĄ (PIECZONE)

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie, pachnące pomarańczą i cynamonem, polane czekoladą i obsypane orzechami włoskimi.
Przepis na 9-10 oponek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na oponki

  • 100 g puree z dyni (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 40 g masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z połowy dużej pomarańczy

Składniki na polewę

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka orzechów włoskich (posiekanych)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, odłożyć.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • W dużej misce wymieszać puree z dyni, jajko, cukier, wystudzone masło, cynamon i skórkę pomarańczową. Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
  • Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia.
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.