Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, odłożyć.
Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
W dużej misce wymieszać puree z dyni, jajko, cukier, wystudzone masło, cynamon i skórkę pomarańczową. Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia.
Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.