Cofnij
roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)

ROLADKA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Bardzo prosta do przygotowania roladka kokosowo-czekoladowa.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g herbatników
  • 35 g masła
  • 100 ml mleka
  • 30 g kakao
  • 30 g cukru drobnego

składniki na masę kokosową

  • 100 g masła (miękkiego)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru pudru

składniki na polewę

  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • wiórki kokosowe (do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Herbatniki zmielić na drobne okruszki i wrzucić do miski.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło, cukier i kakao. Mieszać aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, błyszcząca masa.
  • Gorący płyn wlać do herbatników i wymieszać dokładnie do powstania plastycznej masy. Jeszcze lekko ciepłą wyłożyć na papier do pieczenia/folię spożywczą. Wylepić prostokąt i przykryć folią/papierem. Rozwałkować, aby ciasto bardziej się zbiło i było równe.
  • Przygotowanie kremu kokosowego. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem do powstania jasnej i puszystej masy (zamie to ok. 5 minut), wsypać wiórki kokosowe i wmieszać je delikatnie szpatułką.
  • Krem kokosowy wyłożyć na rozwałkowaną masę herbatnikową i rozsmarować. Zwinąć w roladkę (wzdłuż dłuższego boku) i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny, najlepiej całą noc.
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i włożyć do miseczki, dodać olej kokosowy i rozpuścić całość w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i odstawić na chwilę by przestygła. Polewą posmarować (można pędzelkiem) schłodzoną roladkę, posypać wiórkami.
  • Roladkę schować do lodówki, będzie gotowa gdy polewa stwardnieje.