Herbatniki zmielić na drobne okruszki i wrzucić do miski.
W garnuszku podgrzać razem mleko, masło, cukier i kakao. Mieszać aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, błyszcząca masa.
Gorący płyn wlać do herbatników i wymieszać dokładnie do powstania plastycznej masy. Jeszcze lekko ciepłą wyłożyć na papier do pieczenia/folię spożywczą. Wylepić prostokąt i przykryć folią/papierem. Rozwałkować, aby ciasto bardziej się zbiło i było równe.
Przygotowanie kremu kokosowego. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem do powstania jasnej i puszystej masy (zamie to ok. 5 minut), wsypać wiórki kokosowe i wmieszać je delikatnie szpatułką.
Krem kokosowy wyłożyć na rozwałkowaną masę herbatnikową i rozsmarować. Zwinąć w roladkę (wzdłuż dłuższego boku) i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny, najlepiej całą noc.
Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i włożyć do miseczki, dodać olej kokosowy i rozpuścić całość w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i odstawić na chwilę by przestygła. Polewą posmarować (można pędzelkiem) schłodzoną roladkę, posypać wiórkami.
Roladkę schować do lodówki, będzie gotowa gdy polewa stwardnieje.