Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier waniliowy, cukier, sól. Dodać jajko, puree i wlać mleko. Wyrabiać ciasto (mikser; haki) przez 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5-6 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przenieść do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Urośnie i podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie. Orzechy zmielić i wsypać do miski. Dodać masło, cukier, cynamon i posiekane rodzynki. Wymieszać do powstania smarownej pasty.
Czekoladę posiekać i odłożyć.
Naczynie do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto posypać odrobiną mąki i zagnieść (może być dość lepkie). Przełożyć je na dobrze podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na dość puchaty prostokąt o grubości 6-7 mm.
Posmarować ciasto orzechowym nadzieniem i posypać czekoladą. Zawinąć (od dłuższego boku) w roladkę i pokroić na 8 równych części.
Bułeczki w odstępach ułożyć w naczyniu do pieczenia. Przykryć ściereczką i odłożyć na 25 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Bułeczki piec 30 minut, aż będą rumiane.
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu przygotować lukier. Cukier rozmieszać z wodą, cynamonem i ekstraktem. Polać nim bułeczki.