Cofnij
dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami

DYNIOWE DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie dyniowe drożdżówki z nadzieniem orzechowo-czekoladowym.
Przepis na 8 bułeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g puree z dyni
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 80 ml mleka (letniego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 20 g cukru
  • 40 g masła (miękkiego)
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 100 orzechów włoskich
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40 g masła (miękkiego)
  • 40 g rodzynek
  • 80 g czekolady gorzkiej

Lukier

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka kropel ekstraktu pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier waniliowy, cukier, sól. Dodać jajko, puree i wlać mleko. Wyrabiać ciasto (mikser; haki) przez 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5-6 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.
  • Ciasto przenieść do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Urośnie i podwoi swoją objętość.
  • Przygotować nadzienie. Orzechy zmielić i wsypać do miski. Dodać masło, cukier, cynamon i posiekane rodzynki. Wymieszać do powstania smarownej pasty.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Naczynie do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto posypać odrobiną mąki i zagnieść (może być dość lepkie). Przełożyć je na dobrze podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na dość puchaty prostokąt o grubości 6-7 mm.
  • Posmarować ciasto orzechowym nadzieniem i posypać czekoladą. Zawinąć (od dłuższego boku) w roladkę i pokroić na 8 równych części.
  • Bułeczki w odstępach ułożyć w naczyniu do pieczenia. Przykryć ściereczką i odłożyć na 25 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Bułeczki piec 30 minut, aż będą rumiane.
  • Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu przygotować lukier. Cukier rozmieszać z wodą, cynamonem i ekstraktem. Polać nim bułeczki.