Czekoladę posiekać i odłożyć.
W misce wymieszać olej, kakao, kawę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, dodać jajka i dokładnie wymieszać składniki.
Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać całość dodając pod koniec czekoladę. Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
Blaszkę/tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Cukier puder wsypać do miseczki. Ze schłodzonego ciasta formować niewielkie kulki, obtaczać je w cukrze pudrze i odkładać na blaszkę. Ponownie schłodzić ok. 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Blachę (lub dwie) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone kulki jeszcze raz obtoczyć w cukrze pudrze i odkładać na blaszkę w sporych odstępach.
Piec 10-12 minut, aż ciasteczka ładnie popękają i urosną. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 4-5 minut i przenieść je na kratkę do studzenia.