Cofnij
popękane ciasteczka chocolate crinkles

POPĘKANE CIASTECZKA "CHOCOLATE CRINKLES"

Joanna | chocololo.pl
Chocolate crinkle cookies to popękane czekoladowe ciasteczka, mocno kakaowe i obtoczone w cukrze pudrze przed pieczeniem.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 150 g cukru drobnego
  • 60 ml oleju
  • 1 op cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kawy instant (opcjonalnie)
  • 100 g czekolady gorzkiej

Do obtoczenia

  • szklanki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • W misce wymieszać olej, kakao, kawę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, dodać jajka i dokładnie wymieszać składniki.
  • Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać całość dodając pod koniec czekoladę. Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
  • Blaszkę/tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Cukier puder wsypać do miseczki. Ze schłodzonego ciasta formować niewielkie kulki, obtaczać je w cukrze pudrze i odkładać na blaszkę. Ponownie schłodzić ok. 20 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Blachę (lub dwie) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone kulki jeszcze raz obtoczyć w cukrze pudrze i odkładać na blaszkę w sporych odstępach.
  • Piec 10-12 minut, aż ciasteczka ładnie popękają i urosną. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 4-5 minut i przenieść je na kratkę do studzenia.