Cofnij
ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie i puszyste ciasto z jabłkami i białą czekoladą. Posypane cukrowo-cynamonową posypką, która fajnie się zapieka, tworząc chrupką skorupkę.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 150 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 650 g jabłek
  • 120 g białej czekolady

Składniki na posypkę

  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę ok. 1x1cm i odłożyć. Białą czekoladę pokroić w kostkę i również odłożyć.
    W miseczce przygotować posypkę. Wymieszać cukier brązowy z cynamonem i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza wbić kolejne. Skończyć miksować gdy składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać całość dokładnie szpatułką. Powstanie gęste ciasto. Wsypać do niego jabłka i czekoladę. Ponownie wymieszać.
  • Ciasto wyłożyć do blaszki i rozsmarować równo. Posypać całość równomiernie posypką i włożyć do piekarnika.
  • Piec 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia. Można kroić jeszcze ciepłe, ale nie gorące.