Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę ok. 1x1cm i odłożyć. Białą czekoladę pokroić w kostkę i również odłożyć.W miseczce przygotować posypkę. Wymieszać cukier brązowy z cynamonem i odłożyć. W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza wbić kolejne. Skończyć miksować gdy składniki się połączą.
Do masy przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać całość dokładnie szpatułką. Powstanie gęste ciasto. Wsypać do niego jabłka i czekoladę. Ponownie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do blaszki i rozsmarować równo. Posypać całość równomiernie posypką i włożyć do piekarnika.
Piec 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia. Można kroić jeszcze ciepłe, ale nie gorące.