Cofnij
łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

ŁACIATE CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE

Joanna | chocololo.pl
Cudownie pachnące pomarańczą, z czekoladowymi łatami i czekoladowo-pomarańczową polewą. Przepis na formę keksówkę 22×11 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 70 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 60 g czekolady gorzkiej

Składniki na polewę

  • 40 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła (ok. 15 g)
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać i odłożyć.
  • Do miski wbić jajka, wlać maślankę i masło, dodać skórkę pomarańczową i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie.
  • Przesiać mąkę z proszkiem i sodą do suchych składników, wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  • Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski, wlać ostudzoną czekoladę i energicznie wymieszać do połączenia.
  • Do foremki nakładać naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Wyrównać i dodatkowo wymieszać ciasto patyczkiem. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić aż całkowicie wystygnie.

Przygotowanie polewy

  • Do metalowej miseczki dać połamane czekolady i masło, roztopić wszystko w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i delikatnie wmieszać skórkę pomarańczową.
  • Polewę rozsmarować na cieście i zostawić do ostygnięcia.