Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać i odłożyć.
Do miski wbić jajka, wlać maślankę i masło, dodać skórkę pomarańczową i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie.
Przesiać mąkę z proszkiem i sodą do suchych składników, wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski, wlać ostudzoną czekoladę i energicznie wymieszać do połączenia.
Do foremki nakładać naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Wyrównać i dodatkowo wymieszać ciasto patyczkiem. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić aż całkowicie wystygnie.