Cofnij
czekoladowy chlebek bananowy

CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY

Joanna | chocololo.pl
Chlebek czekoladowy, mięciutki, puchaty z kawałkami czekolady.
Przepis na formę keksówkę 22×11 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 2 banany dojrzałe (ok. 260 g po obraniu)
  • 2 jajka
  • 100 ml maślanki
  • 120 g cukru brązowego
  • 60 ml oleju
  • 220 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 100 g czekolady gorzkiej (posiekanej lub czekoladowych groszków)
  • odrobina czekolady lub czekoladowych groszków do posypania (ok. 25 g)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
  • Do dużej miski włożyć obrane ze skórki banany i rozgnieść je widelcem na papkę. Wbić do nich jajka, wlać maślankę i olej, wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
  • Przesiać mieszankę mąki i kakao do mokrych składników. Wymieszać i pod koniec wmieszać delikatnie szpatułką posiekaną czekoladę.
  • Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, posypać czekoladą i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka.