Cofnij
tarta czekoladowo-orzechowa

TARTA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA

Joanna | chocololo.pl
Prosta i smaczna tarta czekoladowo-orzechowa, która smakuje fantastycznie z bitą śmietaną lub gałką lodów.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

SKŁADNIKI
  

Składniki na kruche ciasto

  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko (zimne)
  • 150 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 70 g orzechów laskowych mielonych (pieczonych i bez skórki)
  • 60 g cukru pudru

Składniki na masę czekoladowo-orzechową

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 70 g cukru muscovado
  • 70 g cukru brązowego
  • 80 g masła
  • 50 g orzechów laskowych mielonych (pieczonych i bez skórki)
  • 60 g mlecznej czekolady (pokrojonej w kosteczki lub czekoladowe groszki)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kruchego ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, kakao, orzechy mielone, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtko. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciastem dokładnie i równo wylepić formę do tarty. Schłodzić spód przez 45-60 minut w lodówce.

Przygotowanie tarty

  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
  • Do metalowej miseczki dać połamaną gorzką czekoladę i masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę (z cukrem muscovado będzie ciemniejsza), zamie to 4-5 minut. Powoli do jajek wlewać ostudzoną czekoladę z masłem, miksować ciągle na najmniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować.
  • Wmieszać delikatnie szpatułką mielone orzechy i wylać masę na schłodzony spód. Posypać połową czekoladowych, mlecznych groszków.
  • Piec 45 minut (nie dłużej, będzie zbyt suche). Wyjąć z piekarnika, posypać gorące resztą mlecznej czekolady i zostawić w formie. Kroić po całkowitym ostudzeniu.