Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
W drugiej misce wymieszać dokładnie maślankę, jajko, olej, cukier i cukier waniliowy. Przesiać suche składniki do mokrych i wsypać cynamon. Wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 20 minut w formie, następnie przełożyć oponki na kratkę do studzenia. Gdy wystygną przygotować polewę.
Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać wiórkami czekoladowymi. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.