Go Back
czekoladowe oponki donuts (pieczone)

CZEKOLADOWE OPONKI DONUTS (PIECZONE)

Joanna | chocololo.pl
Pieczone, czekoladowe oponki, czyli czekoladowe donuts polane czekoladą.
Przepis na ok. 10-12 małych oponek.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na oponki

  • 120 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 120 g maślanki (w temp. pokojowej)
  • 70 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 30 ml oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju
  • wiórki czekoladowe do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
  • W drugiej misce wymieszać dokładnie maślankę, jajko, olej, cukier i cukier waniliowy. Przesiać suche składniki do mokrych i wsypać cynamon. Wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 20 minut w formie, następnie przełożyć oponki na kratkę do studzenia. Gdy wystygną przygotować polewę.
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać wiórkami czekoladowymi. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.