Cofnij
czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym 1aa

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 140 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g cukru brązowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g migdałów mielonych
  • 30 g kakao
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone
  • 150 g czekolady białej
  • 2 łyżki whisky
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do posypania

  • 50 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku lub w kąpieli wodnej roztopić masło. Dodać połamaną czekoladę i gdy się rozpuści wymieszać na gładki sos. Wsypać cukier, wymieszać i odłożyć do wystudzenia.
  • W miseczce rozbełtać jajka z maślanką i delikatnie, ciągle mieszając wlewać je do wystudzonej czekolady z masłem i cukrem. Dodać do masy skórkę pomarańczową i wymieszać wszystko.
  • Do miski z mokrymi składnikami wsypać przesianą mąkę z kakao, mielone migdały, proszek i sodę. Wymieszać wszystko dokładnie.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i piec 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto można ostudzić w formie.

Przygotowanie kremu

  • Do miski włożyć serek mascarpone, wsypać cynamon i wlać whisky. Mikserem z końcówkami do ubijania wymieszać składniki aby się połączyły, zajmie to kilka sekund.
  • Powoli, miksując na niskich obrotach wlewać ostudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników. Schłodzić krem 15 minut w lodówce i wyłożyć go na wierzch ciasta. Można posmarować też boki.
  • Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi. Schłodzić przed podaniem przez 2 godziny.