Cofnij
sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, JABŁKAMI I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Kruchy spód i boczki, do tego masa serowa z białą czekoladą i podprażone na patelni jabłka z cynamonem i brązowym cukrem. Na wierzchu nie mogło zabraknąć kruszonki.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 30 ml wody (zimnej)
  • 30 g cukru pudru

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 125 g mascaropne (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 250 g czekolady białej
  • 1 op. budyniu waniliowego/śmietankowego

Składniki na jabłka

  • 550 g jabłek
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka masła

Składniki na kruszonkę

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki)
  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść na kruszonkę. Wlać wodę i ponownie zagnieść, krótko, aż ciasto będzie na tyle miękkie i plastyczne, by wylepić nim dno i boki.
  • Ciastem wylepić dno i cienko boki na wysokość ok. 3 cm. Schować tortownicę do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.

Przygotowanie kruszonki

  • Mąkę i cukier wymieszać i wrzucić masło pokrojone w kostkę. Rozcierać składniki palcami do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.

Przygotowanie jabłek

  • Jabłka umyć, obrać ze skórek i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1x1 cm.
  • Na patelni roztopić masło, wrzucić jabłka, łyżkę cukru i cynamon. Smażyć jabłka aż puszczą sok, następnie zredukować go.
  • Jabłka przełożyć do miski i zostawić do wystudzenia.

Przygotowanie sernika

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Zostawić do ostygnięcia.
  • W misce zmiksować (można zblendować) twaróg, mascarpone i budyń, następnie powoli wlewać czekoladę, ciągle miksując.
  • Delikatnie wmieszać do masy jajka.
  • Masę serową wylać na schłodzony spód. Na wierzchu ułożyć równomiernie uprażone jabłka. Posypać całość kruszonką.
  • Sernik piec 70 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić sernik jeszcze na 20 minut. Po tym czasie uchylić odrobinę drzwiczki piekarnika i zostawić sernika na 2 godziny. Wyjąć letni sernik z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.