Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Czekoladę (60 g) roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i cynamon. Odłożyć.
Do osobnej miski dać puree z dyni, jajka, olej, jogurt, cukier i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie.
Przesiać mieszankę mąki do mokrych składników i wymieszać. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski, wlać roztopioną czekoladę i energicznie wymieszać.
Do pozostałej (pomarańczowej) części ciasta wsypać groszki i wymieszać.
Nakładać ciasto do papilotek na przemian, ciemne i jasne. Wypełnić papilotki do 3/4 wysokości. Ciasto w papilotkach dodatkowo zamieszać patyczkiem, aby powstał wzorek.
Muffinki piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia. Można w formie lub po 10 minutach wyłożyć je na kratkę do studzenia.