Cofnij
muffinki czekoladowo-dyniowe

MUFFINKI CZEKOLADOWO-DYNIOWE

Joanna | chocololo.pl
Cudownie mięciutkie i puszyste muffinki w pięknych, jesiennych kolorach z marmurkowym wzorkiem.
Przepis na 12-14 muffinek.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 200 g puree z dyni
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 240 g mąki pszennej
  • 180 g cukru drobnego
  • 120 ml oleju
  • 100 g jogurtu (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady gorzkiej (posiekanej) lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Czekoladę (60 g) roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i cynamon. Odłożyć.
  • Do osobnej miski dać puree z dyni, jajka, olej, jogurt, cukier i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie.
  • Przesiać mieszankę mąki do mokrych składników i wymieszać. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski, wlać roztopioną czekoladę i energicznie wymieszać.
  • Do pozostałej (pomarańczowej) części ciasta wsypać groszki i wymieszać.
  • Nakładać ciasto do papilotek na przemian, ciemne i jasne. Wypełnić papilotki do 3/4 wysokości. Ciasto w papilotkach dodatkowo zamieszać patyczkiem, aby powstał wzorek.
  • Muffinki piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia. Można w formie lub po 10 minutach wyłożyć je na kratkę do studzenia.