Cofnij
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE Z KREMEM I ŚLIWKAMI (BEZ MĄKI)

Joanna | chocololo.pl
Bardzo czekoladowe i delikatne ciasto z dodatkiem skórki pomarańczowej, z kremem i podduszonymi z cynamonem śliwkami.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 120 g cukru drobnego
  • skórka otarta z jednej dużej pomarańczy

Składniki na krem

  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 15 g cukru pudru

Składniki na śliwki

  • 200 g śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
  • Czekoladę posiekać, włożyć do miski. Masło roztopić w garnuszku i gorącym zalać czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady i odłożyć do wystygnięcia.
  • W misce ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Zajmie to 5-6 minut. Do jajek wrzucić skórkę pomarańczową i wlewać powoli czekoladę, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Skończyć gdy tylko składniki się połączą.
  • Wylać masę do tortownicy i wyrównać. Piec 30-35 minut, aż ciasto urośnie z górką i popęka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia w formie.

Przygotowanie śliwek i kremu

  • Przygotowanie śliwek. Na talerzyku wymieszać cukier i cynamon. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Każdą połówkę zanurzyć miąższem w cukrze i cynamonie i położyć tą stroną na rozgrzanej patelni.
  • Śliwki smażyć aż puszczą sok i zmiękną. Zostawić je do ostudzenia.
  • Przygotowanie kremu. Do miski wlać śmietankę, dać mascarpone i przesiać cukier puder. Ubić mikserem na puszysty gęsty krem. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Krem rozsmarować delikatnie na cieście. Schłodzić w lodówce przez 30 minut i podać ze śliwkami.