Kruszonka. Do miski wsypać wszystkie składniki i pokrojone w kostkę masło. Ręcznie, rozcierając masło w palcach, zagnieść kruszonkę. Schować ją do lodówki.
Ciasto. Do malaksera wsypać mąkę, kakao, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30 minut.
Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica formy na tartę. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy (niczym nie wysmarowanej). Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki. Z pozostałego ciasta (nie powinno go być dużo) ulepić kulkę i schować ją do zamrażarki.
Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotować śliwki.