Go Back
czekoladowa tarta ze śliwkami

CZEKOLADOWA TARTA ZE ŚLIWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowa tarta ze śliwkami i kruszonką z dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 140 g masła (zimnego)
  • 50 ml wody (zimnej)

Składniki na nadzienie

  • 500 g śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
  • 80 g czekolady gorzkiej

Składniki na kruszonkę

  • 25 g mąki pszennej
  • 5 g kakao
  • 30 g orzechów włoskich mielonych
  • 20 g masła (zimnego)
  • 30 g cukru pudru
  • łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kruszonki i ciasta

  • Kruszonka. Do miski wsypać wszystkie składniki i pokrojone w kostkę masło. Ręcznie, rozcierając masło w palcach, zagnieść kruszonkę. Schować ją do lodówki.
  • Ciasto. Do malaksera wsypać mąkę, kakao, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30 minut.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica formy na tartę. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy (niczym nie wysmarowanej). Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki. Z pozostałego ciasta (nie powinno go być dużo) ulepić kulkę i schować ją do zamrażarki.
  • Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotować śliwki.

Przygotowanie śliwek i pieczenie

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  • Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na ćwiartki i włożyć do miski. Czekoladę posiekać i wsypać do śliwek. Wsypać też łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko wymieszać.
  • Na schłodzony spód wyłożyć śliwki i wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto i wysypać równomiernie kruszonkę.
  • Piec 60 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.