Cofnij
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ORZESZKAMI I KRÓWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami ziemnymi, kruchymi krówkami i dużą ilością czekolady.
Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 8 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (miękkiego)
  • 170 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru brązowego (drobnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g czekolady (75 g mlecznej i 75 g gorzkiej)
  • 60 g orzeszków ziemnych
  • 90 g krówek kruchych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  • Posiekać (z grubsza) orzeszki, pokroić na kawałeczki krówki i czekoladę. Wszystko odłożyć (odrobinę zostawić do posypania ciastek przed pieczeniem).
  • Do miski dać masło i wsypać cukier brązowy, waniliowy i szczyptę soli. Utrzeć na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Zajmie to 4-5 minut.
  • Do masła z cukrem wbić jajko i wmieszać na najmniejszych obrotach, następnie zwiększyć obroty na średnie i miksować jeszcze przez 30 sekund.
  • Do masy przesiać suche składniki i miksować do połączenia składników. Szpatułką delikatnie wmieszać do ciasta czekoladę i orzeszki, na końcu delikatnie wmieszać krówki.
  • Na przygotowane blachy wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po 6 sztuk na blachę) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Wierzch ciastek posypać orzeszkami i odrobiną pokruszonych krówek.
  • Ciasteczka piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.