Go Back
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

CIASTO BANANOWE Z KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Miękkie ciasto bananowe z maślanym kremem czekoladowo-orzechowym.
Przepis na blaszkę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 banany (260 g już po obraniu)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru drobnego
  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g jogurtu (w temp. pokojowej)
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na krem

  • 100 g masła (w temp. pokojowej, miękkie)
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • plasterki banana (do ozdoby)
  • odrobina posiekanych orzechów i wiórków czekoladowych (do ozdoby)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostygnięcia.
  • Do miski przesiać mąkę, proszek i sodę, wsypać cukier i wymieszać. Odłożyć.
  • W drugiej misce rozgnieść banany na papkę, dodać jajka, masło i jogurt. Wymieszać dokładnie. Wsypać suche składniki i ponownie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać i piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostawić do wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia, ma być w temperaturze pokojowej, ale wciąż płynna.
  • Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) przez minutę aż składniki się połączą, następnie przesiać do nich cukier puder i ubijać ok. 3-4 minuty aż całość będzie puszysta.
  • Powoli wlewać do kremu ostudzoną czekoladę i ubijać jeszcze 1 minutę.
  • Ciasto posmarować kremem i ozdobić posiekanymi orzechami, plasterkami banana i wiórkami czekolady.