Do miski wsypać mąkę, przesiane mleko w proszku, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, tylko chwilę. Następnie rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4-5 mm, na kształt zbliżony do prostokąta.
Na cieście rozsmarować cienko krem i zawinąć na 3 części. Najpierw chwycić dolną (krótszą) krawędź ciasta i nałożyć je do 2/3 wysokości, następnie pozostałą1/3 ciasta nałożyć na zawiniętą część.
Tak złożone ciasto podzielić na paski, każdy pasek zakręcić, rozciągnąć i boki zawinąć pod spód formując bułeczkę. Odkładać bułeczki na przygotowaną blachę układając je w odstępach.
Bułeczki przykryć ściereczką i zostawić na 25 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Bułeczki nasmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać cukrem z cynamonem. Piec ok. 20 minut, aż urosną i się zrumienią.