Cofnij
zawijane bułeczki z nutellą

ZAWIJANE BUŁECZKI Z NUTELLĄ

Joanna | chocololo.pl
Pachnące, puchate i zawijane bułeczki z Nutellą.
Przepis na 12 bułeczek.

SKŁADNIKI
  

  • 280 g mąki pszennej
  • 25 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 5 g drożdży suszonych
  • 125 ml mleka (letniego)
  • 30 g mleka w proszku
  • 1 jajko
  • 50 g masła (miękkiego)
  • ok. 250 g Nutelli

Dodatkowo

  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • 1 łyżka cukru brązowego wymieszana z 1 łyżeczką cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać mąkę, przesiane mleko w proszku, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
  • Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
  • Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, tylko chwilę. Następnie rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4-5 mm, na kształt zbliżony do prostokąta.
  • Na cieście rozsmarować cienko krem i zawinąć na 3 części. Najpierw chwycić dolną (krótszą) krawędź ciasta i nałożyć je do 2/3 wysokości, następnie pozostałą1/3 ciasta nałożyć na zawiniętą część.
  • Tak złożone ciasto podzielić na paski, każdy pasek zakręcić, rozciągnąć i boki zawinąć pod spód formując bułeczkę. Odkładać bułeczki na przygotowaną blachę układając je w odstępach.
  • Bułeczki przykryć ściereczką i zostawić na 25 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Bułeczki nasmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać cukrem z cynamonem. Piec ok. 20 minut, aż urosną i się zrumienią.