Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę nasmarować masłem i wysypać mąką.
W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
W drugiej misce wymieszać starte jabłka, mleko, olej i cukier. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać, nie mieszać zbyt długo, skończyć gdy tylko składniki się połączą.
Ciasto przelać do formy, wyrównać i piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Gdy będzie gotowe wyjąć z piekarnika i zostawić na 15-20 minut w formie.
Przygotować syrop. Do garnuszka wsypać cukier, kakao i cynamon. Wlać wodę i wymieszać dokładnie. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż płyn zgęstnieje, zredukuje się, będzie lepki i błyszczący.
Do formy z ciastem przyłożyć talerz i obrócić żeby wyjąć ciasto (jeszcze gorące). Posmarować je syropem i zostawić żeby całość ostygła.
Ostudzone ciasto posypać wiórkami czekolady.