Cofnij
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

CIASTO CZEKOLADOWE Z TARTYMI JABŁKAMI I SYROPEM

Joanna | chocololo.pl
Aromatyczne ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem kakaowym z cynamonem.
Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g startych jabłek na grubych oczkach
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml mleka
  • 130 g cukru białego
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na syrop

  • 150 ml wody
  • 15 g kakao
  • 30 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • wiórki czekoladowe (z 1 paska czekolady)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę nasmarować masłem i wysypać mąką.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • W drugiej misce wymieszać starte jabłka, mleko, olej i cukier. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać, nie mieszać zbyt długo, skończyć gdy tylko składniki się połączą.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać i piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Gdy będzie gotowe wyjąć z piekarnika i zostawić na 15-20 minut w formie.
  • Przygotować syrop. Do garnuszka wsypać cukier, kakao i cynamon. Wlać wodę i wymieszać dokładnie. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż płyn zgęstnieje, zredukuje się, będzie lepki i błyszczący.
  • Do formy z ciastem przyłożyć talerz i obrócić żeby wyjąć ciasto (jeszcze gorące). Posmarować je syropem i zostawić żeby całość ostygła.
  • Ostudzone ciasto posypać wiórkami czekolady.