Go Back
tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

TARTA Z MUSEM CZEKOLADOWYM I MALINAMI (PROSTA I SZYBKA)

Joanna | chocololo.pl
Tarta prosta i ekspresowa do przygotowania, w dodatku z pysznym czekoladowym musem i dużą ilością malin.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
4.50 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 200 g herbatników
  • 60 g masła

Składniki na mus czekoladowy

  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • ok. 250 g malin

PRZYGOTOWANIE
 

  • Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki.
  • Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Wysypać je do formy i wyklepać równo dno i boki na wysokość 3 cm. Najlepiej zrobić to dnem szklanki i ubić okruszki dość mocno.
  • Przygotowaną formę schować do lodówki na czas przygotowania musu.
  • Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, odłożyć do ostudzenia.
  • Śmietankę ubić ze szczyptą soli aż będzie gęsta i puszysta (mikser; końcówki do ubijania).
  • Łyżkę śmietany wmieszać delikatnie, ale energicznie do czekolady, po chwili wmieszać drugą łyżkę, następnie całą czekoladę przełożyć do śmietany i delikatnie wymieszać całość szpatułką.
  • Gotowy mus przełożyć na przygotowany spód i wyrównać, na wierzchu ułożyć umyte i osuszone maliny. Tartę schłodzić przez min. 2-3 godziny przed krojeniem.