Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki.
Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Wysypać je do formy i wyklepać równo dno i boki na wysokość 3 cm. Najlepiej zrobić to dnem szklanki i ubić okruszki dość mocno.
Przygotowaną formę schować do lodówki na czas przygotowania musu.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, odłożyć do ostudzenia.
Śmietankę ubić ze szczyptą soli aż będzie gęsta i puszysta (mikser; końcówki do ubijania).
Łyżkę śmietany wmieszać delikatnie, ale energicznie do czekolady, po chwili wmieszać drugą łyżkę, następnie całą czekoladę przełożyć do śmietany i delikatnie wymieszać całość szpatułką.
Gotowy mus przełożyć na przygotowany spód i wyrównać, na wierzchu ułożyć umyte i osuszone maliny. Tartę schłodzić przez min. 2-3 godziny przed krojeniem.