Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać 2-3 cm ponad rant formy.
W garnuszku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej podgrzać olej kokosowy i wrzucić połamaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści wymieszać i jak powstanie gładka, jednolita masa zdjąć z ognia. Do masy czekoladowej wsypać cukier i wymieszać, odstawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
W dużej misce rozgnieść banany na papkę, wbić jajka i wymieszać. Następnie, ciągle mieszając dolewać ostudzoną masę czekoladową.
Do miski z mokrymi składnikami wsypać przesianą mąkę z kakao, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i przelać do formy. Wyrównać wierzch i piec 40-45 minut, lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.