Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, mascarpone i proszek budyniowy. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wmieszać do masy serowej. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej przy pomocy szpatułki.
Masę serową wylać na upieczony spód (może być gorący).
Na wierzchu łyżeczką wylać syrop malinowy (w różnych miejscach) i przy pomocy patyczka zrobić wzorki.
Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem. Całość włożyć do piekarnika.
Piec sernik ok. 70 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce kilka godzin.