Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce (jeżeli wyrabiamy ręcznie, siekamy ciasto nożem, lub szybko zagniatamy rękami). Zmiksować krótko i dolać wódkę.
Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, szybko zagnieść i uformować kulę. Podzielić ją na 12 równych części i uformować z nich kuleczki.
Formę na muffinki wysmarować masłem. Kulki ciasta spłaszczać w dłoniach i wylepić nimi gniazda foremki.
Przygotowaną formę z ciastem schować do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 20 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i przygotować owoce.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić je w kostkę i wrzucić do miski. Wsypać mąkę i cynamon, wymieszać.
Śliwkami napełnić (z górką) schłodzone ciasto.
Piec 35-40 minut, owoce będą bulgotać, a boki ciasta się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i po całkowitym ostudzeniu ostrożnie, pomagając sobie nożem wyjąć babeczki z formy.