Cofnij
kruche babeczki ze śliwkami, kremem czekoladowym i bezą

KRUCHE BABECZKI ZE ŚLIWKAMI, KREMEM CZEKOLADOWYM I BEZĄ

Joanna | chocololo.pl
Absolutnie przepyszne i zachwycające kruche babeczki ze śliwkami, kremem czekoladowym i bezą.
Przepis na 12-14 babeczek.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 160 g masła (zimnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 2 żółtka (zimne)
  • 2 łyżki wódki (zimnej)

Składniki na nadzienie

  • 700 g śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na krem

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 140 g mascarpone
  • 40 g cukru pudru

Składniki na bezę

  • 2 białka
  • 100 g cukru drobnego

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce (jeżeli wyrabiamy ręcznie, siekamy ciasto nożem, lub szybko zagniatamy rękami). Zmiksować krótko i dolać wódkę.
  • Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, szybko zagnieść i uformować kulę. Podzielić ją na 12 równych części i uformować z nich kuleczki.
  • Formę na muffinki wysmarować masłem. Kulki ciasta spłaszczać w dłoniach i wylepić nimi gniazda foremki.
  • Przygotowaną formę z ciastem schować do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 20 minut.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i przygotować owoce.
  • Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić je w kostkę i wrzucić do miski. Wsypać mąkę i cynamon, wymieszać.
  • Śliwkami napełnić (z górką) schłodzone ciasto.
  • Piec 35-40 minut, owoce będą bulgotać, a boki ciasta się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i po całkowitym ostudzeniu ostrożnie, pomagając sobie nożem wyjąć babeczki z formy.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W misce zmiksować krótko mascarpone i cukier puder, dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą. Miksować krótko, aż powstanie gęsty krem. Przełożyć go do rękawa z ozdobną tylką i udekorować babeczki.

Przygotowanie bez

  • Piekarnik nagrzać do 140 stopni C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim ołówkiem okręgi, o średnicy mniejszej nić otwory w formie na muffinki.
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżeczkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Gotową pianę przenieść do rękawa cukierniczego z tylką. Na narysowanych okręgach wycisnąć bezy.
  • Blachę z bezami włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 90 stopni C. Bezy suszyć 2,5-3 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na kilka cm i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia.
  • Bezy układać na kremie czekoladowym.