Cofnij
wegańskie ciasto czekoladowe

WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe ciasto wegańskie, bez jajek i nabiału. Mięciutkie i pyszne, obficie polane czekoladą.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 140 g jogurtu kokosowego
  • 30 g siemienia lnianego mielonego
  • 90 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 120 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Kawę wsypać do filiżanki, zalać wrzątkiem i wymieszać. Do większej miski wsypać siemię lniane i zalać je gorącą kawą, wymieszać i odłożyć na ok. 10 minut.
  • Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i sodą. Przesiać składniki do miski, wsypać cukier, wymieszać i odłożyć.
  • Siemię lniane ponownie wymieszać, dodać jogurt, mleko i olej. Wymieszać wszystko dokładnie. Wsypać suche składniki i wymieszać, niezbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
  • Czekoladę i olej roztopić w kąpieli wodnej, po chwili polać czekoladą ciasto.