Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
Kawę wsypać do filiżanki, zalać wrzątkiem i wymieszać. Do większej miski wsypać siemię lniane i zalać je gorącą kawą, wymieszać i odłożyć na ok. 10 minut.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i sodą. Przesiać składniki do miski, wsypać cukier, wymieszać i odłożyć.
Siemię lniane ponownie wymieszać, dodać jogurt, mleko i olej. Wymieszać wszystko dokładnie. Wsypać suche składniki i wymieszać, niezbyt długo, tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
Czekoladę i olej roztopić w kąpieli wodnej, po chwili polać czekoladą ciasto.